Σάββατο 12 Απριλίου 2014

188η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου – Σάββατο του Λαζάρου


Με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική υπερηφάνεια η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τιμά κι εφέτος την 188η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων.
Το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων αποτελεί ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο Δήμαρχος, οι αρχές της Ιεράς Πόλεως και πλήθος κόσμου.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ι. Π. Μεσολογγίου.
Το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.


 
Αμέσως μετά ξεκίνησε η ιερά λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων περιοχών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα και των τριών Σωμάτων του Στρατού.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου βρίσκονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου