Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

«Περί των χειμαζομένων χριστιανών στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής»


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, 

Εδώ και καιρό παρακολουθούμε με πόνο ψυχής μία ανείπωτη τραγωδία να εκτυλίσσεται στον χώρο της Μέσης Ανατολής. Ανόσιες ειδεχθείς βιαιότητες, αφορμώμενες από θρησκευτικό φανατισμό και κοινή βαρβαρότητα, διαπράττονται εις βάρος κληρικών και πιστών αδελφών μας. Τα ιστορικά και σεβάσμια για τον Χριστιανισμό εδάφη της Εγγύς Ανατολής μεταβλήθηκαν σε εμπόλεμη και έκρυθμη περιοχή, αφιλόξενη για τους ίδιους της τους κατοίκους.

Αποτελεί τραγική διαπίστωση το γεγονός ότι όλες αυτές οι αναταραχές, η αιματοχυσία και οι απάνθρωπες βιαιότητες με στόχο χριστιανούς αδελ-φους μας εκτυλίσσονται σε ιστορικές εστίες του Χριστιανισμού, σε ιερούς τόπους της Εκκλησίας που μας παρέδωσαν το όνομα του Χριστιανού και ανέθρε-ψαν πλήθος Αγίων και Πατέρων, μεταξύ των οποίων ο ιερός Χρυσόστομος και η οσία Μαρία η Αιγυπτία, η μνήμη της οποίας σήμερα πανευλαβώς εορτάζεται. Πρόκειται για τραγωδία βαθύτατη, της οποίας δυστυχώς ακόμη δεν γνωρίζουμε την κατάληξη.

Η Μέση Ανατολή έχει το παγκόσμιο προνόμιο να φιλοξενεί στα εδάφη της την ειρηνική συνύπαρξη τριών μονοθεϊστικών θρησκειών επί αιώνες. Εάν εκλείψει αυτή η μοναδική ισορροπία μεταξύ του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, το απο-τέλεσμα θα είναι ολέθριο. Οι θηριωδίες που διαπράττονται εις βάρος ανθρώπων και ιστορικών ιερών σεβασμάτων, τα οποία βεβηλώνονται και καταστρέφονται υπό το νέφος των ενόπλων συρράξεων, αφορμώνται από θρησκευτικό φανατισμό. 1700 έτη μετά την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων, άνθρωποι εξακολουθούν να διώκονται για την πίστη και τη θρησκευτική τους συνείδηση. Δεν είναι δυνατόν να εξοικειωθεί κανείς με αυτές τις βάναυσες εικόνες του Άδου, ούτε και με το γεγονός ότι θρησκείες γίνονται έρμαια του φανατισμού και της τρομοκρατίας, μέσα προβολής της βίας και προσχήματα προκλήσεως πολέμων, καταστροφής, διωγμών, υποτιμήσεως και ευτελισμού της αξίας του ανθρώπου.

Όλοι μας αγωνιούμε βαθιά για τις τύχες των χριστιανικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Ως Εκκλησία της Ελλάδος διαμαρτυρηθήκαμε Συνοδικώς και απευθύναμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ανησυχία μας για τις επαπειλούμενες τύχες απαχθέντων κληρικών και χριστιανών προσφύγων. Είμαστε μαζί τους αδελφοί και συνοδοιπόροι στην πορεία της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος, συναισθανόμενη την τραγικότητα και τη βαρύτητα αυτής της κατάστασης που αγγίζει όλους μας, απεφάσισε να κηρυχθεί η Έκτη Εβδομάδα των Νηστειών Εβδομάδα προσευχής υπέρ των διωκομένων Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Συμφώνως προς την ίδια Συνοδική Απόφαση, στο τέλος της σημερινής Θείας Λειτουργίας της Ε  Κυριακῆς των Νηστειών, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των μαρτυρικώς τελειωθέντων Χριστιανών, θυμάτων του πολέμου και των βιαιοτήτων στις προαναφερθείσες χειμαζόμενες περιοχές.

Είναι ανάγκη να προβληματιστούμε εν πνεύματι και αληθεία, να στρέψουμε τη σκέψη μας προς το απάνθρωπο πρόσωπο της βίας, να ενώσουμε τις φωνές μας και να συμπροσευχηθούμε ο παντοδύναμος και πανοικτίρμων φιλάνθρωπος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αθώων εν χώρα ζώντων και να διαφυλάξει αλώβητους τους αδελφούς μας που υποφέρουν και δοκιμάζονται.

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος

† Ο Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ
† Ο Περιστερίου Χρυσόστομος
† Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος
† Ο Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος
† Ο Καρπενησίου Νικόλαος
† Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος
† Ο Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος
† Ο Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος
† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων
† Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός
† Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας
† Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων

Ο Αρχιγραμματεύς

† Ο Μεθώνης Κλήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου