Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κυκλοφόρησε το 27ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Αφιερωμένο στην Ελληνική Εθνική Παιδεία και με τίτλο τη φράση του Σωκράτη «πανήγυρις ψυχῆς ἐστίν ἡ παιδεία» κυκλοφορεί το 27ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στο αφιέρωμα δημοσιεύονται κείμενα προβληματισμού για την παιδεία που παρέχεται στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, καθώς επίσης και για τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, κ.α. Για τα θέματα αυτά γράφουν: 1) ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: «Ο άγιος Κοσμάς και η αληθινή Παιδεία», 2) ο πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Από τον πλούτο της Παιδείας μας στη σημερινή χρεοκοπία της», 3) ο Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: «Η κατάργηση του χριστοκεντρικού μαθήματος των Θρησκευτικών και η εισαγωγή της πολυθρησκείας στο ελληνικό σχολείο», 4) ο Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων και συγγραφέας: «Από τον Σαρδανάπαλο στα Greeklish: ο γλωσσικός αφελληνισμός», 5) η Βαρβάρα Καλογεροπούλου – Μεταλληνού, διδάκτωρ θεολογίας, φιλόλογος και τ. λυκειάρχης: «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην Παιδεία του σήμερα», 6) ο Χαράλαμπος Μηνάογλου, καθηγητής και διδάκτωρ ιστορίας: «Το μάθημα της ιστορίας στο ελληνικό σχολείο» και 7) Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, φυσικός, Msc, MEd: «Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας στην εκπαίδευση. Πλεονεκτήματα αλλά και προβληματισμός».
Στη στήλη διδαχές δημοσιεύεται κείμενο του Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, με τίτλο: «Ο εργάτης του Θεού», απόσπασμα από την ομιλία, που εκφωνήθηκε στην εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γέροντα Γεώργιο Καψάνη και τον μοναχό Μωυσή Αγιορείτη.
Στην ενότητα θεολογία δημοσιεύεται κείμενο του Δημητρίου Τσελεγγίδη, καθηγητή Δογματικής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Υπάρχει γνήσια αγάπη χωρίς ορθή πίστη;» και στην ενότητα αντιαιρετικά ο θεολόγος Λάμπρος Σκόντζος γράφει για τη σχέση της Ορθοδοξίας με τη Γιόγκα.
Το τεύχος εμπλουτίζεται με άρθρο του δημοσιογράφου Γεωργίου Παπαθανασόπουλου για την προσφορά της Εκκλησίας στον Μικρασιατικό Ελληνισμό.
Στα εορταστικά παρατίθενται η πασχαλινή ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και στις δραστηριότητες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου και στην εκδήλωση για το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι.
Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με την επικαιρότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Τ.Κ. 302 00  –  Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου